- Xilitolul, un înlocuitor al zahărului prezent în pasta de dinți, poate provoca infart miocardic
- Pacienții cu un nivel ridicat de xilitol în sânge au un risc dublu de a suferi un atac de cord
- Scăderea în greutate este o metodă bună de a reduce apariția bolilor care afectează inima
Reducerea greutății corporale este una dintre cele mai eficiente metode de a micșora riscul de boli care influențează inima, iar diminuarea consumului de zahăr poate contribui la acest rezultat. Îndulcitorii care reproduc gustul zahărului cu mai puține calorii ar putea să crească riscul unor incidente cardiace.
Conform unui studiu publicat recent în European Heart Journal, se raportează că niveluri crescute de xilitol, un substitut al zahărului prezent în bomboane și pastă de dinți, sunt asociate cu un risc mai mare de infarct miocardic, accident vascular cerebral și deces.
Care au fost rezultatele cercetării?
Studiul a implicat peste 3.000 de participanți din SUA și Europa, dintre care, aproximativ jumătate aveau antecedente de boli cardiace. Participanții au fost monitorizați timp de câțiva ani, iar rezultatele au indicat că cei cu niveluri ridicate de xilitol în sânge aveau un risc dublu de a suferi un atac de cord sau de a deceda în următorii trei ani.
Pentru a înțelege relația dintre xilitol și incidentele cardiace, cercetătorii au injectat îndulcitorul la șoareci și au analizat efectele asupra sistemului cardiovascular al acestora. Xilitolul a intensificat coagularea sângelui prin activarea trombocitelor. Acest mecanism a fost confirmat printr-un experiment pe oameni, în care participanții au consumat o băutură cu xilitol și una cu glucoză. S-a observat că nivelurile de xilitol și factorii de coagulare au crescut semnificativ doar după consumul băuturii cu xilitol.
Obiectivul acestei cercetări este de a identifica factori care contribuie la bolile cardiace, în afară de cei tradiționali, precum colesterolul, hipertensiunea arterială și diabetul.
Citește și:
Zborul cu avionul vine cu riscuri nebănuite. Cum amplifică radiațiile riscul de cancer de piele

