- Noi cercetări sugerează că consumul frecvent de ardei iute poate fi asociat cu un risc mai mare de obezitate.
- Experții recomandă consumul de ardei iute simplu sau în rețete mai sănătoase, în locul mâncărurilor bogate în calorii în care se folosesc cel mai des chili.
- Cercetările analizează capsaicina, principalul compus bioactiv din ardeiul iute, pentru beneficiile sale promițătoare pentru sănătate.
Un studiu publicat în Frontiers in Nutrition a examinat asocierea dintre consumul de ardei iute și riscul de obezitate la americani. În ciuda constatărilor privind rolul ardeiului iute în obezitate făcute până în prezent, experții oferă potențiale explicații pentru rezultatele contradictorii.
Advertisment
S-a descoperit că cei care consumau frecvent ardei iuți aveau un risc mai mare de a dezvolta obezitate. Cercetătorii au sugerat că acest lucru ar putea fi legat de faptul că persoanele care consumă ardei iute tind să aibă diete mai picante și mai bogate în calorii. În studiu au fost analizați 6.138 de adulți americani cu vârsta de peste 20 de ani. Cercetătorii au exclus femeile însărcinate și persoanele nesigure cu privire la consumul de ardei iute.
Consumul de ardei iute: risc sau beneficii pentru obezitate?
Consumul de ardei iute a fost mult timp lăudat pentru numeroasele sale beneficii asupra sănătăți. Având efecte antiinflamatorii și capacitatea de a stimula metabolismul. Cu toate acestea, cercetări recente au indicat faptul că ardeiul iute ar putea avea și efecte negative, cum ar fi creșterea riscului de obezitate.
Recomandări
Similar cu alte studii observaționale, noul studiu a constatat că consumul frecvent de ardei iute a fost legat de un indice de masă corporală mai mare și de riscul de obezitate, în special la femei și adulți peste 60 de ani.
Capsaicina și efectele sale
Capsaicina este un compus activ din ardeiul iute. Aceasta este responsabilă pentru senzația de arsură și a fost asociată cu o serie de beneficii pentru sănătate. Acest compus poate accelera metabolismul și poate reduce pofta de mâncare pe termen scurt, ceea ce ar putea ajuta la pierderea în greutate.
Alte opinii
Kiran Campbell este nutriționistă și consilier medical în nutriție la Dietitian Insights. Ea spune pentru MNT că ardeii iuți au proprietăți antiinflamatorii și antioxidante:
„Din moment ce obezitatea și inflamația cronică de grad scăzut pot fi corelate, acest lucru sugerează că adăugarea de ardei iute într-o dietă sănătoasă poate ajuta la îmbunătățirea sau la prevenirea obezității”, a spus ea.
Citește și:
Somnul de prânz nu e atât de benefic după o noapte pierdută. Cum îl recuperezi și ce spun medicii
Partenerii noștri
