Ai grijă la produsele ”plant based”! Cele ultraprocesate cresc riscul de boli cardiovasculare

Consumul de alimente ultraprocesate, chiar și pe bază de plante, poate compromite beneficiile unei diete vegetariene sau vegane. Un nou studiu publicat în jurnalul The Lancet Regional Health — Europe a analizat impactul consumului de alimente ultraprocesate pe bază de plante asupra sănătății. Cercetătorii au folosit date colectate de la UK Biobank, un studiu care include participanți din Anglia, Scoția și Țara Galilor. Peste 118.000 de persoane cu vârste cuprinse între 40 și 69 de ani au furnizat informații despre dieta lor. Aceste date au fost corelate ulterior cu internările și rata de mortalitate, potrivit CNN.

Care au fost rezultatele studiului?

Studiul a constatat că alimentele ultraprocesate pe bază de plante cresc riscul de boli cardiovasculare și de deces prematur. Duane Mellor, dietetician și profesor senior la Aston Medical School din Birmingham, a subliniat că nu toate alimentele pe bază de plante sunt sănătoase. Deși multe dintre acestea nu conțin produse de origine animală, ele pot fi totuși pline de zahăr și alți aditivi nesănătoși.

Alimente precum biscuiții și băuturile răcoritoare, deși tehnic pe bază de plante, nu ar fi considerate esențiale ca parte a unei diete sănătoase. Studiul a arătat că alimentele ultraprocesate cresc hipertensiunea arterială, ceea ce poate duce la boli de inimă și moarte timpurie.

Înlocuirea alimentelor ultraprocesate pe bază de plante cu alimente proaspete, congelate sau minim procesate poate reduce riscul de boli cardiovasculare cu 7% și riscul de deces din cauza bolilor de inimă cu 13%.

Citește și:

Exit mobile version