OMS: Alcoolul îți afectează sănătatea chiar și în cantități mici

Riscurile și pericolele asociate consumului de alcool au fost evaluate sistematic de-a lungul anilor și sunt bine documentate. Avertismentul OMS se bazează pe analize ample, care demonstrează că, consumul de alcool, indiferent de cantitate, prezintă riscuri uriașe pentru sănătatea fizică și psihică a unui om.

Alcoolul este cel care dăunează, nu băutura

Alcoolul este o substanță toxică, psihoactivă care produce dependență. Acesta a fost clasificat ca produs cancerigen de către Agenția Internațională pentru Cercetare a Cancerului cu zeci de ani în urmă. Alcoolul cauzează cel puțin șapte tipuri de cancer, cum ar fi cancerul intestinal și cancerul de sân la femei.

Etanolul (alcoolul) provoacă cancer prin mecanisme biologice. S-a concluzionat că orice băutură care conține alcool, indiferent de prețul și calitatea acesteia, prezintă un risc de a dezvolta cancer.

Jumătate din cazurile de cancer cauzate de alcool din Regiunea Europeană a OMS sunt cauzate de consumul „ușor” și „moderat” de alcool.

Riscurile încep de la prima picătură

Problema efectelor „benefice” ale alcoolului, este o problemă controversată de ani de zile. Această idee promovează credința că,  consumul moderat de alcool este, inofensiv sau chiar benefic pentru sănătate.

„Nu putem vorbi despre un așa-numit nivel sigur de consum de alcool. Nu contează cât de mult bei, riscul pentru sănătatea consumatorului începe de la prima picătură din orice băutură alcoolică”, explică dr. Carina Ferreira-Borges.

„Deși este bine stabilit că alcoolul poate provoca cancer, acest fapt nu este încă cunoscut publicului în majoritatea țărilor” adaugă dr. Ferreira-Borges.

Citește și:

Exit mobile version