• Dieta mediteraneană oferă beneficii sănătății oamenilor: previne diabetul, contribuie la o viață sănătoasă și lonegivivă, reduce riscul bolilor cardiovasculare și ajută la gestionarea greutății
  • Adoptarea dietei mediteraneene se bazează pe consumul cerealelor integrale, leguminoaselor, grăsimilor sănătoase, lactatelor, fructelor și legumelor
  • Vitamina E și acizii grași previn îmbătrânirea creierului

Dieta mediteraneană este una dintre cele mai sănătoase diete din lume. Cercetăorul Aron K. Barbey dr., directorul Centrului pentru Creier, Biologie și Comportament de la Universitatea Illinois Urbana-Champaign a efectuat un studiu prin care a analizat regimul alimentar al persoanelor cu vârste cuprinse între 65 și 75 de ani.

La acest studiu au participt 100 de persoane sănătoase. Rezultatele au arătat că dieta mediteraneană oferă o îmbătrânire mai lentă a creierului. Nutrienții prezenți în dieta mediteraneană contribuie la o mai bună funcționare a creierului.

Pentru această cercetare, doctorul Aron K. Barbey a examinat sângele participanților și în paralel a folosit teste cognitive, cu ajutorul cărora a stabilit legătura dintre dietă și sănătatea creierului. Totodată, examinarea a implicat și prezența unor teste mentale și scanări RMN. El a descoperit că un profil nutrițional bogat în acizi grași, vitamine și antioxidanți este asociat cu o îmbătrânire mai lentă a creierului. 

Recomandări

OPTIMISMUL E SĂNĂTATE
AI GRIJĂ DE TEN!
MĂNÂNCĂ SMART!
Slăbește sănătos!
RĂMÂI SAFE LA PISCINĂ!
VINDECĂ-TE CU A.I.

Cercetările au mai aratăt că există două tipuri de îmbătrânire a creierului: îmbătrânire întârziată și îmbătrânire accelerată. Nutrienții benefici sănătății creierului oamenilor includ acizi grași omega 3, vitamina E, colină și carotenoizi (luteină și zeaxantină). Acești nutrienți sunt comuni în dieta mediteraneană, care include multe fructe, legume, cantități moderate de pește, lactate, ouă și carne de pasăre.

Ce trebuie să conțină mesele tale?

Stilul de viață și alimentația sunt doi factori ce influențează apariția problemelor de sănătate. Dieteticiana Sarah Wagner recomandă adăugare semințelor de in, chia, nuci și ovăz în alimentația oamenilor pentru o alimentație mai sănătoasă. O sursă bună de vitamina E sunt nucile și iaurtul. Se recomandă și consumul de ouă și cartofi, deoarece sunt bogate în colină. Pentru a beneficia de acești nutrienți este important să urmăm o dietă mediteraneană și să consultăm un medic dietetician pentru a vă oferi sfaturi personalizate. Sunt de evitat sucuri carbogazoase, produsele care au un conținut mare de zahăr și alimentele ultra-procesate.

Deși studiile arată beneficiile dietei mediteraneene asupra creierului, cercetătorii precizează ca sunt necesare mai multe studii. Unii nutrienți nu sunt foarte bine înțeleși, motiv pentru care se vor efectua mai multe cercetării.

Citește și:

Cum arată farfuria ideală pentru o alimentație sănătoasă?

Cum stă România la capitolul Sănătate? Adrian Marinescu: „Cea mai mare problemă pe care o avem este lipsa personalului calificat, mai ales în mediul rural”

Organizația Mondială a Sănătății lansează S.A.R.A.H. Modelul vorbește 8 limbi și este disponibil 24/7 pe orice dispozitiv